Jaunā ēra galda tenisā tuvojas - plastikāta bumbiņa jau no 2014. gada 1. jūlija!

01/07/2014

   Starptautiskā Galda tenisa federācija (ITTF) ir apstiprinājusi nozīmīgas izmaiņas saistībā ar galda tenisa inventāru (vairāk lasiet šeit). Turpmāk galda tenisa cienītājiem būs jāspēlē nevis kā ierasts ar celuloīda, bet ar plastikāta bumbiņām! Tātad jaunā ēra galda tenisā tuvojas - plastikāta bumbiņa būs spēkā jau no 2014. gada 1. jūlija.

   Domājams  daudziem galda tenisa spēlētājiem neviļus radās jautājums, kāda būs šīs jaunā plastikāta bumbiņa, vai mēs spēsim spēlēt tik pat labi kā iepriekš, vai tā stipri atšķirsies no vecās, pierastās celuloīda bumbiņas, vai tā būs labāka? Mēģināsim rast atbildi uz šo jautājumu, sākumā nedaudz ieskatoties galda tenisa bumbiņas vēsturē, un kā laika gaitā tā mainījusies.

   Iespējams neticēsiet, bet līdz pat divdesmitā gadsimta sākumam galda tenisu spēlēja ar gumijas un korķa bumbiņām, un tikai 1900. gadā to nomainīja aptuveni 2,7 gramu vieglā celuloīda bumbiņa, kas ar savu teicamo atlēcienu deva milzīgu popularitāti galda tenisam kā sporta veidam. Līdz pat 2000. gada Olimpiskajām spēlēm tika lietotas 38mm diametra celuloīda bumbiņas. Daudzi  vecākās paaudzes  galda tenisisti vēl atceras tos laikus, kad spēlēja ar 38mm bumbiņām, spēle bija ātrāka, un daudziem skatītājiem, īpaši tiem, kuri paši nespēlēja, šis sporta veids likās pārāk zibenīgs un neaptverams. Tāpēc, lai galda teniss būtu skatāmāks arī televīzijā, ITTF pieņēma lēmumu 2000. gadā palielināt celuloīda bumbiņai izmēru no 38mm uz 40mm.

   Kāpēc tad atkal tiek mainīta baltā bumbiņa? Presē varam izlasīt, ka līdzšinējais ITTF prezidents Adams Šarara kā iemeslu galda tenisa bumbiņas materiāla maiņai ir minējis pasaulē iespējamo celuloīda ražošanas aizliegumu nākotnē, minot arī, ka celuloīds ir paaugstināta riska materiāls. Nevienam nav noslēpums, ka ir arī šo izmaiņu pretinieki, kuri uzskata, ka šīs pārmaiņas nav pamatotas, un zaudētāji kā parasti būs tikai spēlētāji, bet vēl citi saka, varbūt mums "jāseko naudai" (vairāk lasiet šeit). Lai kā arī būtu, šo izmaiņu iniciators, līdzšinējais ITTF prezidents Adams Šarara jau oficiāli paziņojis, ka noliks savas pilnvaras 2014. gada 1. septembrī, un viņa vietā stāsies Tomas Veikerts no Vācijas (vairāk lasiet šeit). Bet spēlētājiem pavisam drīz būs jāpierod pie jaunās plastikāta bumbiņas. Tiem, kuri vēl negrib atvadīties no iemīļotās celuloīda bumbiņas, neliels mierinājums ir tas, ka ITTF oficiālajā ziņojumā ir minēts, ka nacionālās asociācijas, federācijas, līgas, klubi var paši izlemt ar kādām bumbiņām spēlēt, un to, ka ar celuloīda bumbiņām varēs spēlēt, kamēr tās ražos un tās būs iespējams iegādāties.

   Pēc Larija Hodžesa vārdiem, kurš izpētījis Nittaku jauno plastikāta bumbiņu, visam vajādzētu būt kārtībā, jaunākie testi uzrāda labus rezultātus, vairs nav salauztas bumbiņas skaņa, tā ir apaļa un atlēciens konstants. Pēc visiem parametriem līdzīga celuloīda bumbiņai. Jāpiemin vienīgi fakts, ka uz jaunajām bumbiņām būs uzdrukāts 40+, kas nozīmē, ka tās būs nedaudz lielāka izmēra (vismaz 40,5mm), nedaudz biezākas un smagākas, kā arī lidošanas ātrums vēl lēnāks (vairāk lasiet šeit).

   Laiks protams rādīs, vai jaunā plastikāta bumiņa būs labāka par savu priekšteci, viennozīmīgas atbides uz šo jautājumu pašlaik nav.

   Jūsu domas par šīm izmaiņām galda tenisā varat izteikt sociālajos tīklos TWITTERFACEBOOK un Draugiem.lv. Esiet aktīvi, pievienojietes un iesakiet arī saviem draugiem! Par galda tenisu Latvijai jāzina vairāk!

Jaunās plastikāta bumbiņas video apskats (PingSkills).

   PLASTIC BALLS WILL BE USED AT ITTF SANCTIONED EVENTS FROM 1ST JULY 2014

   AS AN EXCEPTION CELLULOID BALLS WILL BE USED AT THE 2014 YOUTH OLYMPIC GAMES AND AT FOUR (4) ITTF JUNIOR CIRCUIT EVENTS TAKING PLACE AFTER 1ST JULY 2014 BUT BEFORE THE 2014 YOG.

   Here is the list of the four (4) ITTF Junior Circuit events exceptionally using CELLULOID BALLS in the period between 1st July and 15th August 2014:

  • 2014 Korean Junior & Cadet Open, 23-27 July
  • 2014 Hong Kong Junior & Cadet Open, 6-10 August
  • 2014 Guatemala Junior & Cadet Open, 6-9 August
  • 2014 El Salvador Junior & Cadet Open, 12-15 August

   Here is the list of the ITTF event types where PLASTIC BALLS will be used after 1st July 2014:

  • World Table Tennis Championships
  • World Junior Table Tennis Championships
  • World Cups (Men's, Women'€™s and World Team Cup)
  • World Tour events including the World Tour Grand Finals
  • Global Junior Circuit events including the GJC Finals except 4 tournaments specified in 2014
  • World Cadet Challenge
  • ITTF-Continental Championships and ITTF-Continental Cups
  • Olympic Games including qualification tournaments
  • Youth Olympic Games including qualification tournaments except 2014 YOG

   All the other tournament organisers can use ANY ITTF approved balls, plastic or celluloid.

2014 List of ITTF Approved Balls (27.06.-31.12.2014).


For regular updates check BALLS on www.ittf.com

Seko Galdateniss.lv arī TWITTER, FACEBOOK, YouTube un Draugiem.lv!

׀  www.tabletennis11.com  ׀  www.playtables.lv-Galda teniss  ׀  www.pingpongshop.lv  ׀

 
← atpakaļ

 

___________________

VIDEO KANĀLI

___________________

DOKUMENTI

  ETTU Umpires and Referees  

____________________